Ajankohtaista


21.12.2017 | Vuosikokous Tampereella 17.3.2018

Tervetuloa Vuosikokoukseen Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen Esikuntaan Tampereelle lauantaina 17.3.2018. Luvassa on Vuosikokouksen lisäksi myös esitelmä, lounas ja vuosikokouskahvit. Ilmoittaudu 9.3. mennessä täällä!


11.9.2017 | Lokakuussa Lahteen!

Etelä-Suomen ilmapuolustusseminaari kokoaa kaikki ilmatorjunnasta ja ilmapuolustuksesta kiinnostuneet Lahden Kansanopistoon lauantaina 7.10. kun Ilmatorjuntayhdistys ja yhteistyössä paikallisen Päijät-Hämeen osaston kanssa järjestää ajankohtaisia asioita käsittelevän seminaarin. Seminaarin teemana on "turvallisuuspolitiikkaa ja tutkimusta": luvassa on siis ajankohtainen kattaus lähialueiden turvallisuuspolitiikkaa ja sotilasstrategisia katsauksia sekä näkökulmia tulevaisuuden ilmapuolustukseen.

Lataa seminaariesite tästä ja ilmoittaudu mukaan nyt! Paikkoja on rajoitettu määrä.

Tervetuloa Lahteen!


23.8.2017 | Ilmatorjunnan ensi laukaukset 16.9. Helsingissä

Tiedätkö, missä ammuttiin ilmatorjunnan ensilaukaukset? Tule ottamaan siitä selvää lauantaina 16.9.2017 Suomenlinnaan. Ilmatorjuntayhdistys järjestää yhdessä Suomenlinnan Upseerikerhon kanssa tutustumispäivän aselajin ensi hetkiin. Luvassa on esitelmä aiheeseen liittyen, kiertokävely Suomenlinnan ilmatorjuntakohteilla sekä tutustuminen sodanajan ilmavalvontakeskukseen. Päivän päättää omakustanteinen päivällinen Suomenlinnan upseerikerholla.

Tapahtuma alkaa kello 11.05 HSL:n lautan saavuttua Suomenlinnan Päälaiturilla ja päättyy päivällisen jälkeen kello 16.

Lataa tarkempi ohjelma tapahtumasta täältä ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan 8.9. mennessä täällä.


22.8.2017 | Etelä-Suomen ilmapuolustusseminaari: Turvallisuuspolitiikkaa ja tutkimusta

Syksyn kovin kattaus turvallisuudesta on tarjolla Lahden Kansanopistossa lauantaina 7.10.2017 kun Ilmatorjuntayhdistys yhteistyössä Päijät-Hämeen osaston kanssa järjestää Etelä-Suomen ilmapuolustusseminaarin teemalla ”Turvallisuuspolitiikkaa ja tutkimusta”.

Seminaarissa alustavat mm. professori Petteri Lalu ja dosentti, everstiluutnantti Jyri Raitasalo aiheinaan Euroopan turvallisuustilanne ilmapuolustuksen näkökulmasta, venäläinen sodan kuva sekä ilma-aseen käyttö nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi teemoina ovat mm. suunnatun energian ilmatorjuntajärjestelmät, miehittämättömien ilma-alusten torjunta ja maavoimien joukkojen passiivinen suoja ilmauhkaa vastaan. Luvassa on siis päivänpolttavien aiheiden käsittelyä ilmatorjunnan näkökulmasta!

Ohjelma:

11.00 Ilmoittautuminen ja lounas

12.00 Seminaarin avaus, Ilmatorjuntayhdistyksen puheenjohtaja, everstiluutnantti Aki Hotti

12.10 Turvallisuuspoliittinen näkökulma:

  • Turvallisuustilanne Euroopassa, näkökulmana ilmapuolustus (Dosentti, VTT, everstiluutnantti Jyri Raitasalo)
  • Venäjän uhkakuvat ja valmistautuminen niihin (Professori, ST, everstiluutnantti Petteri Lalu)
  • Venäjän ilma-ase 2030+ (Ltn Petteri Kairinen)
  • Venäjän operaatio Syyriassa - tarkastelu Venäjän ilmavoimien kyvystä tukea maaoperaatioita (Kapt Valtteri Riehunkagas)

14.10 Kahvi

14.30 Tutkimuksen satoa: kehityksen kärjessä:

  • Suunnatun energian IT- järjestelmien teknologinen kypsyys vuonna 2025-2030 (Kapteeni Tuomas Pernu)
  • Kaupallisten miehittämättömien järjestelmien uhka ja torjunta (Timo Kaurila)
  • Maavoimien valmiusjoukkojen passiivinen suoja ilmauhkaa vastaan 2030-luvulla (Kapteeni Henri Ruotsalainen)

16.00 Seminaarin päätössanat, Ilmatorjuntayhdistyksen puheenjohtaja, everstiluutnantti Aki Hotti.

Seminaarin hinta on 15 € sisältäen seminaarilounaan, kahvit ja ohjelman.

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan 29.9. mennessä täällä! Voit ilmoittautua myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kautta, tällöin seminaariin osallistumalla saa yhden kertausharjoitusvuorokauden.

Lisätiedot: Puheenjohtaja Aki Hotti, aki.hotti@mil.fi.


27.6.2017 | Kesälukemista!

Vuoden 2017 järjestyksessään toinen Ilmatorjunta-lehti ilmestyi juhannusta ennen. Lehden mukana lähetettiin jäsenille myös jäsenmaksua varten maksutiedot. Muista maksaa jäsenmaksusi ajoissa, jotta varmistat lehden putoamisen jatkossakin postilaatikkoon. Seuraava, vuoden kolmas numero on nimittäin Ilmatorjunta-lehden 200. numero!

Maineikkaan lehden pitkän historian kunniaksi Ilmatorjuntayhdistys julkaisee sähköisinä versioina Ilmatorjunta-lehdet vuodesta 2008 alkaen kesän ja alkusyksyn mittaan. Löydät ne täältä!

Ilmatorjuntatietoa saat myös tilaamalla Ilmatorjuntamiehen oppaan. Mikä parempaa tekemistä monipuolisiin suomalaisiin kesäsäätiloihin kuin korkealle tähtäävä aselajilukemisto!


19.4.2017 | Kaksi päivää ilmatorjuntaa: Tikkakoski & Lohtaja

Ilmatorjuntayhdistys järjestää jäsenilleen yhteisen kaksipäiväisen ilmatorjuntatapahtuman. Torstaina 18.5.2017 tutustutaan Ilmasotakoulun perinteiseen Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumaan Tikkakoskella. Tapahtumassa on lentonäytösten, toimintanäytösten ja sotilasmusiikin lisäksi esillä Ilmavoimien kalustoa sekä poikkeuksellisen laaja ilmatorjuntaosasto; mm. ITO12 (Nasams), ITO90M (Crotale), ITO15 (Stinger), MOSTKA87M sekä muuta johtokeskuskalustoa jne.

Ilmasotakoulun muistomerkkipuistoon on tämän kevään aikana saatu myös BUK-ohjusvaunu, johon myös tutustutaan.

Tapahtuman jälkeen on mahdollisuus majoittua Tikkakoskella kasarmimajoituksessa ja osallistua perjantaina 19.5.2017 yhdistyksen järjestämään tutustumismatkaan Ilmapuolustusharjoitukseen Lohtajalle, jossa pääsemme seuraamaan ammuntoja ja tapaamaan ilmatorjuntajoukkoja.

Aikataulu:

Torstai 18.5.
10.30 Saapuminen Ilmasotakoulun keskuspysäköintialueelle (Viestitie, Tikkakoski)
11.00 Ilmasotakoulun esittely
12.00-15.00 Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumaan tutustuminen
16.00-22.00 Majoittuminen ja iltaohjelma

Perjantai 19.5.
06.00 Lähtö Lohtajalle
06.25 Aamupala Hirvaskankaan ABC:llä
11.00 Lounas Lohtajalla
12.00 Tutustuminen Ilmapuolustusharjoitukseen
16.00 Päivällinen Lohtajalla
20.00 Paluu Tikkakoskelle

Ilmapuolustusharjoitukseen tutustumiseen voi osallistua myös tulemalla suoraan harjoitusalueelle (tapaaminen leirialueen portilla klo 10.30). Ilmoittautuminen alla olevan ohjeen mukaan.

Ilmoittautuminen:

Yhdistys tarjoaa Ilmasotakoulun tukemana varuskuntamajoituksen sekä kyydit (Tikkakoski - Lohtaja - Tikkakoski) ja lounaan molempina päivinä. Muutoin omakustanne.

Ilmoittautumiset 12.5. mennessä ja lisätietoja Ahti Piikki: ahti.piikki@hotmail.com


27.3.2017 | Ilmatorjunnan iltapäivä Santahaminassa 8.4.2017

Kevään rautakattoisin tapahtuma, Ilmatorjunnan iltapäivä, järjestetään lauantaina 8.4.2017.

Tänä vuonna iltapäivä alkaa jo aamulla kun Ilmatorjuntayhdistys järjestää tutustumisen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen vapaaehtoisreserviläiskoulutukseen Upinniemessä. Paluukyyti Öbiksestä vie suoraan Santikseen, jossa Maanpuolustuskorkeakoululla tiukat tietoiskut teemalla "Stadi" ja ilmatorjuntataistelijoiden illanvietto.

Ohjelma:

09-15 Päiväretki Upinniemeen, lähtö Mikonkadun tilausajopysäkiltä ja paluu Santahaminaan

15 Kahvit ja alustukset iltapäivän teemasta: Suomen ilmavalvonta 1930-1940-luvuilla – Asutuskeskustaistelun taktiikkaa – NASAMS: rautakatto keskiraskaaseen makuun

17.30 Tutustuminen Kadettikoulun perinnehuoneeseen, illanvietto saunan ja iltapalan merkeissä

Tapahtuma on erityisesti niille, joilla kotiutumisesta on kulunut aikaa muutama vuosi tai kuukausi. Reserviläinen, ilmoittaudu ja kutsu mukaan taistelijaparisi tai kerää oma ryhmäsi yhteiseen tapaamiseen. Aikaa on myös kuulumisten vaihdolle pätevän ohjelman ohessa!

Ilmoittaudu heti: https://www.lyyti.fi/reg/IT_iltapaiva - paikkoja on rajoitetusti!

Lisätiedot: Santtu Eklund, tiedotusvastaava.ity@gmail.com.


23.3.2017 | Ilmatorjuntayhdistys vuosikokousti Haminassa 18.3.2017

Ilmatorjuntayhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous järjestettiin Haminassa Reserviupseerikoulussa lauantaina 18.3.2017. Vuosikokouksen lisäksi päivän aikana järjestettiin osastokokous, entisten puheenjohtajien tapaaminen sekä tutustuminen RUK-museoon ja ilmatorjunnan reserviupseerikoulutusta antavaan Tulipatteriin. Antoisaan päivään osallistui koko joukko yhdistyksen aktiivisia jäseniä.

Ilmatorjuntayhdistyksen hallitus 2017

Puheenjohtaja Aki Hotti

Varapuheenjohtaja Ahti Piikki

Jäsenet Santtu Eklund, Antti Leinonen, Jaakko Lipsanen, Timo Niiranen, Jyri Raitasalo, Herkko

Saari, Jarmo Saarinen, Kaj Åsten

Ilmatorjuntayhdistyksen valtuuskunta 2017

Puheenjohtaja Antti Simola

Varapuheenjohtaja Juha Palmujoki

Jäsenet Reijo Alanne, Matti Heinänen, Matti Kulmala, Jorma Lahtinen, Eero Lapinleimu, Ahti Lappi, Mauri Lasonen, Mikko Mustonen, Kai Naumanen, Olavi Rantalainen, Seppo Rantalainen, Mikko Saarinen, Aarre Seppälä, Petri Sipilä, Pauli Thomenius

Vuosikokouksessa palkitut

Ansiomitali Erkki Eskelinen, Hannu Herranen, Kari Jordan, Martti Koskela, Paavo Elias Kärki, Antti Leinonen, Jaakko Lipsanen, Antti Simola, Kalle Vehmas

Ansiomitali soljella Mauno von Fieandt

Ilmatorjuntayhdistyksen standaari Martti Viljanen

Kultainen jäsenmerkki Lauri Niemelä

Nousuun-kiertopalkinto Pohjois-Pohjanmaan Ilmatorjuntakilta

Vuoden ilmatorjuntamies Ilkka Tuomisto

Ilmatorjuntalehden vuoden kirjoittaja 2016 Mika Kulkas.


Ilmatorjuntayhdistys onnittelee palkittuja!


16.2.2017 | Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osaston Suurin uhka tulee ilmasta! -tilaisuus 6.2.2017

Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osasto järjesti Lahden Maanpuolustustalolla Suurin uhka tuleeilmasta! -tilaisuuden 6.2.2017. Ilmatorjuntahenkiseen iltaan osallistui yli 20 aselajista ja ilmapuolustuksesta kiinnostunutta. Tilaisuuden alustuksesta laadittu muistio on ladattavissa täältä.


2.2.2017 | Ilmatorjuntayhdistyksen Vuosikokous Haminassa 18.3.2017

Ilmatorjuntayhdistyksen vuosikokous järjestetään Reserviupseerikoululla Haminassa lauantaina 18.3.2017. Virallinen kokouskutsu on ilmestynyt Ilmatorjunta-lehdessä 4/2016.

Vuosikokouspäivään kuuluu paljon muutakin ohjelmaa sääntömääräisen kokouksen lisäksi: aamupäivällä järjestetään kaikille yhdistyksen paikallisosastoille ja killoille tarkoitettu osastokokous, jonka teemana on jäsenhankinta - tule siis mukaan kertomaan ja kuulemaan, miten jäsenhankintaa kannattaa toteuttaa!

Vuosikokouslounaan jälkeen kuulemme kuulumisia ilmatorjunnan reserviupseerit kouluttavasta Tulipatterista ja tutustumme RUK-museoon. Vuosikokous alkaa kello 14 Reserviupseerikoulun Maneesissa ja vuosikokouksen yhteydessä jaetaan yhdistyksen myöntämät palkinnot ansioituneille yhdistyksen toimijoille. Kokouspäivä päättyy tietenkin kokouskahveihin Sotilaskodissa.

Vuosikokouspäivän yhteydessä järjestetään myös vanhojen puheenjohtajien tapaaminen.

Ohjelma:

10-12

Osastokokous
Maneesi, Kadettikoulunkatu 6
12-12.30
Lounas
Haminan varuskuntakerho, Kadettikoulunkatu 3

12.30


MAASK:n, RUK:n ja
Tulipatterin esittely


Haminan varuskuntakerho, Kadettikoulunkatu 3

13-13.45
RUK-museoon tutustuminen
RUK-museo, Kadettikoulunkatu 8
14
Vuosikokous

Palkitsemiset

Maneesi, Kadettikoulunkatu 6
kokouksen päätyttyä
Kokouskahvit
Sotilaskoti

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan täällä tai sähköpostitse Anssi Heinämäelle, anssi.heinamaki-ät-gmail.com 28.2.2017 mennessä.


16.1.2017 | Suurin uhka tulee ilmasta! - ja siitä puhutaan Lahdessa

Pystyykö nykyaikaiseen ilma-aseeseen vaikuttamaan? 
Suojaako ilmatorjunta enää edes välillisesti? Miten ilmatorjunnan taistelutapaa muka voi uudistaa? Onko tykkejä muualla kuin museossa?

Ilmatorjunta-aselaji on muuttunut perusteellisesti viime vuosina.

Ilmatorjuntayhdistyksen Päijät-Hämeen osasto järjestää yleisötilaisuuden, jossa kuulet miten Suomen ilmatorjunta voi, millä kalustolla aiotaan toimia, mitä meinataan saada aikaan.

"Ilmatorjunta tänään" -teemalla alustaa Santtu Eklund maanantaina 6.2.2017 klo 18.00–20.00 Maanpuolustustalolla Lahdessa (Seponkatu 7).

Tervetuloa!